2021-02-03 07:59:15• hírek • közlemény

Kalligráfiától a nyomtatásig: különleges kiállításra vár a Szatmár Megyei Múzeum

február 05

A technikai fejlődésnek köszönhetően napjainkban már számos liturgikus- és imádságos könyv, tankönyv, irodalmi mű stb. létezik és könnyen hozzáférhető, így szinte el sem tudjuk képzelni, hogy milyen is lenne az élet mindezek nélkül, azonban az elmúlt évszázadokban teljesen más volt a helyzet.

Az uralkodók, szerzetesek vagy más tanult emberek erőfeszítései révén egyre szélesebb körben kezdett terjedni a nyomtatás és a nyomtatott könyv a román területeken is. Szatmár vidékén is különösen értékes példányok jelentek meg, amelyek vagy szertartáskönyvek vagy tankönyvek, az oktatást, a tudományt elősegítő művek voltak.


A Szatmár Megyei Múzeum, Románia Nemzeti Levéltárának Szatmár Megyei Igazgatósága és a Szatmár Megyei Könyvtár "Kalligráfiától a nyomtatásig" címmel kiállítást rendez, melynek megnyitójára 2021. február 5-én, pénteken 13 órától fog sor kerülni a Szatmár Megyei Múzeumban. A kiállítás keretén belül a szervező intézmények gyűjteményeiben található régi román és külföldi könyvek legértékesebb darabjai kerülnek bemutatásra.


"Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a kiállított kéziratok, valamint a 16-19. századokban nyomtatott könyvek megtekintésére, amelyek egy olyan rég letűnt világba kalauzolják a látogatót, amelyben a könyv teljesen más értéket képviselt, mint napjainkban" - üzenik a szervezők.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: